zic

 

 

Ziua Internațională a Cooperativelor 2019

6 iulie 2019

Cooperative pentru muncă decentă

 

 

 

 

††††††††

Tema Zilei Internaționale a Cooperativelor 2019 (CoopsDay) va fi COOPS 4 DECENT WORK (COOPERATIVE PENTRU MUNCĂ DECENTĂ). Prin alegerea acestei teme se dorește transmiterea mesajului conform căruia cooperativele sunt întreprinderi centrate pe oameni și caracterizate printr-un control democratic care dă prioritate dezvoltării umane și dreptății sociale la locul de muncă.

Pe 6 iulie, cooperatorii din lumea întreagă sărbătoresc un viitor în care dezvoltarea umană și dreptatea socială sunt priorități. Mulțumită #CoopsDay, factorii de decizie politică locali, naționali și mondiali, organizațiile societății civile și publicul, în general, pot învăța despre modul în care contribuie cooperativele la crearea unui mediu de muncă decent.

Locul de muncă în cooperative este departe de a fi un fenomen marginal. Conform unei estimări recente, cooperativele din lumea întreagă oferă un loc de muncă sau sunt principala sursă de venit pentru peste 279 milioane de persoane, adică circa 10 % din populația activă totală din lume.

Ținând cont de diferențele și precaritatea crescute în ce privește locurile de muncă și de rata ridicată a șomajului, în special în rândul tinerilor, tema #Coopsday 2019 a fost aleasă pentru a susține Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 8 « Muncă decentă și creștere economică ».

În calitate de întreprinderi centrate pe oameni și actori de dezvoltare cheie, cooperativele joacă un rol important în crearea de locuri de muncă decente și în autonomizarea socială și economică a comunităților locale. Cel de-al doilea principiu cooperatist internațional « Controlul democratic al membrilor » permite comunităților să dețină și să guverneze cooperativele în comun, prin control democratic care permite o creștere incluzivă și durabilă, ce nu lasă pe nimeni în urmă.

Deoarece cooperativele sunt întreprinderi fondate pe valori, deținute, controlate și administrate de către și pentru membrii lor, lucrătorii din cooperative experimentează « o căutare a eficienței, o flexibilitate comună, un sens al participării, un mediu de tip familial și un puternic sentiment de identitate », cum s-a demonstrat în seria de interviuri realizate în zece țări din întreaga lume în cadrul publicației Cooperativele și ocuparea forței de muncă: un raport global.

*

Ziua Internațională a Cooperativelor a Națiunilor Unite se sărbătorește în fiecare an în prima sâmbătă a lunii iulie.

Scopul acestei sărbători este de a atrage atenția asupra cooperativelor. Evenimentul scoate în evidență contribuțiile mișcării cooperatiste la rezolvarea problemelor importante tratate de ONU și la consolidarea și extinderea parteneriatelor între mișcarea cooperatistă internațională și alți actori.

Pe 16 decembrie 1992, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție proclamând prima sâmbătă din iulie, începând din 1995, Ziua Internațională a Cooperativelor, marcând centenarul înființării Alianței Cooperatiste Internaționale. Aniversarea de anul acesta va fi cea de a 25 a Zi Internațională a Cooperativelor a Națiunilor Unite și cea de a 96 a zi internațională a cooperativelor.

Din 1995, ACI și Națiunile Unite au organizat tema sărbătorii Zilei internaționale prin intermediul Comitetului pentru promovarea și dezvoltarea cooperativelor (COPAC). El regrupează ACI, Departamentul Afacerilor Economice și Sociale al Națiunilor Unite (UNDESA), OIM, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și Organizația Mondială a Agricultorilor (WFO).